Praktijk
Ronald van Aalten

Coaching, therapie en training

Contact
rvaalten@hotmail.com
06 51 41 05 87

Van zelfkritiek naar zelfcompassie

Training in 8 avonden/middagen

Zelfcompassie

Zelfcompassie gaat over vriendelijk zijn voor jezelf. Van huis uit is dat niet iets wat we hebben meegekregen. Hoe we met onszelf omgaan is vaak een weerspiegeling van hoe er vroeger met ons werd omgegaan. Zelfs mensen die hulpvaardig en liefdevol zijn naar anderen kunnen toch behoorlijk hard, streng en negatief zijn naar zichzelf.

Zoals we ooit geleerd hebben om op een minder positieve manier met onszelf om te gaan zo kunnen we ook leren om dat op een positieve, compassievolle wijze te doen. In deze training zullen we hiermee oefenen. Je krijgt gereedschap aangereikt in de vorm van oefeningen die je zelf thuis kunt doen.

Innerlijke criticusloesje

In deze training gaan we ons ook heel gericht bezighouden met de grootste vijand van zelfcompassie, de innerlijke criticus. Deze criticus, ook wel innerlijke pestkop genoemd, is herkenbaar aan allerlei stemmen in jezelf waarmee je jezelf veroordeeld:

  • Wat ben je toch een stommeling (slappe zak/ loser/ eikel)
  • Houd je in, gedraag je
  • Dat kun je toch niet
  • Daar ben je te dom voor
  • Doe meer je best, kom op doorzetten
  • et cetera

In de training gaan we eerst onderzoeken hoe de innerlijke criticus in ons werkt en hoe we hem kunnen herkennen. Dan gaan we twee manieren leren om met de criticus om te gaan

  1. We leren ons te verdedigen tegen een aanval van de criticus. Dit kun je heel direct toepassen op het moment dat je ervan bewust wordt dat je criticus je aanvalt.
  2. We onderzoeken waar de criticus zich zorgen over maakt. De criticus wil je over het algemeen beschermen voor een bepaalde kwetsbaarheid. We leren een methode om ons rechtstreeks met onze kwetsbaarheid te verhouden. Hierdoor wordt de criticus werkeloos en transformeert hij.

De training

De training bestaat uit 8 avonden of middagen en wordt gegeven in Amsterdam, Haarlem en Weesp.

Mijn site www.zelfcompassie.nu gaat helemaal over deze training.

Op de pagina www.zelfcompassie.nu/de-training vind je meer info over data, lokaties en kosten.

Ik heb een e-book geschreven waarin ik dieper inga op wat zelfcompassie is en hoe je je kunt bevrijden van zelfkritiek. Dit e-book is gratis en is te downloaden op www.zelfcompassie.nu.